یک گام نیکو در کشاورزی

سید ابوالقاسم موسوی
مدیر مسئول
معیارپرس – مشکلات و مشخصات کشاورزی در ایران همواره مورد بحث کارشناسان بوده است. مسایلی مانند؛ هدر رفت آب با آبیاری سنتی – آن هم درکشوری کم بارش و عموما مبتلا به خشکسالی، مالکیتهای خرد – که از کشت یکپارچه ممانعت میکند و هزینه تولید را افزایش میدهد، و کشت بیبرنامه محصولاتی که به علت تولید بیش از نیاز جامعه و عدم امکان صدور آن، روی دست کشاورزِ زحمتکش میماند و از بین میرود و…
سالیان است که بیان میشود، قول داده میشود، عمل میشود، اما همچنان این مشکلات باقی میمانَد.
این که حل چنین مسایلی پیچیده و زمان بر هست شکی نیست لیک بنظر میرسد هیجان انجام کارهای زود بازده از یک سو، و موانع فرهنگی — اجتماعی در کشور به ویژه میان جامعه کشاورزی از سوی دیگر، زخمهای کهنه بر تن کشاورزی ایران را کهنهتر میکند!
در مورد رفع مشکلات کشاورزی ایران، کارشناسان — که عموما از بهترین متخصصان در رشته خود هستند، راهکارهای بسیار ارائه کردهاند که نگاه جدی ترِ نهادهای مسوول و مرتبط میتواند آن راهکارها را به عمل نزدیک کند.
در این مورد، باید از برنامه و اقدام تازه وزارت کشاورزی در زمینه اجرای الگوی کشت یاد کرد که قراراست پس از پنجاه سال سخن و عمل ناقص، به صورت جدیتر پیگیری و اجرا شود. در این زمینه دو فراز از گفتههای وزیر، نشانه عزم جدی برای اجرای این برنامه هست:
“آقای ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی در این خصوص گفت: با توجه به شرایط اقلیمی کشور، راهی به غیر از اجرای الگوی کشت برای استمرار کشاورزی نداریم، همانگونه که این موضوع در دنیا اجرا میشود، در کشور ما هم باید اجرا شود، هرچند کار سخت و پیچیده ای است.”
…..
“ساداتی نژاد می گوید: در سال ۱۴۰۲ برای اولین بار یارانه الگوی کشت خواهیم داشت و برای این منظور یک ردیف بودجه مستقل در نظر خواهیم گرفت چرا که اجرای مصوبه الگوی کشت در ارتقای درآمد کشاورزان و پایداری تولید نقش بسزایی دارد.”
باید امید داشت که این برنامه هم از سوی مجریان خوب و درست اجرا شود، و هم از طرف کشاورزان — ذی نفعان اصلی — مورد اقبال تام و تمام واقع گردد. و البته استمرار آن و عدم ابتلای برنامه به بیماری روزمرگی نیز، میتواند تمنای همه باشد!