گشتی در دنیای شکم‌گردی

مریم سادات موسوی

این بخش: سالاد

خیلی از ما سالاد را به عنوان پیش‌غذایی می‌شناسیم که کمک به بازشدن اشتها می کند. برای بعضی سالاد از چاشنی هایی است که با غذا و همراه آن می خورند. عده‌ای هم آن را غذای کاملی می‌دانند که مثلا خوردنش در شب به خواب آرام کمک می‌کند.
سالاد به شکل گرم و سرد آماده و مصرف می‌شود. مجله سیب سبز: ساده‌ترین تعریف سالاد ترکیبی متنوع از انواع سبزیجات است که همراه نمک، روغن، سرکه یا آبلیمو خورده می‌شود، اما امروزه دیگر این تعریف برای سالاد کافی نیست، چون در حال حاضر از انواع گوشت سفید و قرمز، حبوبات، پنیر، غلات، میوه و صیفی جات در سالاد استفاده می شود و به همین دلیل این پیش‌غذا نیاز به بازتعریف و طبقه‌بندی جدیدی دارد.
مجله وبسایت کافی شاپ تعریف می‌کند: در آغاز قرن بیستم و دنیای صنعتی و روند مصرف غذاهای آماده، سالاد نیز به همین ترتیب وارد سبد غذایی شد. هرچند در ابتدا این امر در آمریکا آغاز شد لیکن امروزه در سراسر جهان، سالاد به صورت تجاری در سوپرمارکت‌ها به فروش می‌رسد. با جا پیدا کردن این نوع غذا در میان عامه مردم، امروزه حتی در برخی رستوران‌ها و هتل‌ها، جایی به نام سالادکده (یا سالاد بار) دارند که در آن انواع سالاد برای خوردن عرضه می‌شود.
سالادها در دمای محیط یا به شکل سرد سرو می‌شود، یا در مواردی مثل؛ سیب زمینی آلمانی به شکل گرم.
وبسایت برترین‌ها سالاد را به ۶ دسته تقسیم می‌کند.
◄ سالاد سبز: یا گاردن سالاد که ساده‌ترین عضو این خانواده است و در آن از سبزی ها و صیفی جات محدودی مانند کاهو، کلم، گوجه‌فرنگی و خیار استفاده می شود.
◄ سالاد سبزیجات: هم‌خانواده سالاد سبز است، اما محتویات مفصل‌تری دارد و شامل قارچ، پیازچه، انواع جوانه و گاه سبزیجات پخته مانند فلفل‌دلمه‌ کبابی و لوبیاسبز آب پز است.
◄ باند سالاد( Bound Salad): که معنی تحت‌اللفظی آن سالاد بسته است. در این دسته از سالاد سبزیجات خام و پخته به همراه تخم‌مرغ آب پز و انواع گوشت همراه با حجم بالایی از سس‌های غلیظ مانند مایونز استفاده می شود و سالاد پاستا، سالاد مرغ و سالاد اولویه معروف‌ترین اعضای آن هستند.
◄ غذا-سالاد (Main coures Salad): ترکیبی از سالاد سبزیجات همراه انواع گوشت قرمز و سفید کبابی یا پخته، حبوبات و پنیر و نان سرخ شده است که در حقیقت یک غذای کامل محسوب می شود. سالاد سزار، سالاد یونانی و سالاد نیسوآز از این خانواده‌اند.
◄ سالاد میوه: میوه‌‌های خرد شده تازه یا کمپوت که همراه خامه، عسل، مغزهای خرد شده، پودر کاکائو و قهوه سرو می شوند و با آن که اسم سالاد را یدک می کشد، اما به‌عنوان دسر یا میان‌وعده خورده می شود.
◄ دسر سالاد: که جدیدترین عضو خانواده است و بیشتر در ایالات متحده رواج دارد و ترکیبی از انواع ژله، کوکی، کیک، خامه و خشکبار است. معروف‌ترین اعضای آن هم سالاد پسته و سالاد اسنیکرز هستند.
گوجه تقریبا در بیشتر سالادها استفاده می‌شود و رنگ قرمز آن کنتراست زیبایی به سالاد می‌دهد. تنوع بسیاری دارد و علاوه بر اشتهاآور بودن، سیستم گوارش را نیز ضدعفونی می‌کند.
انواع مرغ، گوشت، ماهی و میگو که پس از مزه‌دار شدن، سرخ یا کباب می‌شوند و در سالاد مورد استفاده قرار می‌گیرند، آن را از یک پیش‌غذا تبدیل به خوراک اصلی می‌کنند و در افزایش پروتئین و کالری سالاد نقش اصلی دارند.
وبسایت اسنوا بعضی از سالادهای معروف را معرفی می‌کند.
◄ سالاد سیب‌زمینی: سالاد سیب‌زمینی در آلمان متولد شده و ترکیبات ساده‌ای دارد. این سالاد از همسایگی سیب‌زمینی، خردل، سرکه، ژامبون و تخم‌مرغ شکل می‌گیرد و در آلمان، مثل اکثر سالادها با سس خامه‌ای سرو می‌شود.
◄ سالاد یونانی: سالاد یونانی، یکی از ساده‌ترین و مقوی‌ترین پیش‌غذاها است. این سالاد از هم‌نشینی گوجه، خیار، پنیر و زیتون تشکیل می‌شود و طعم دلچسبی دارد.
◄ سالاد اندونزی: این سالاد مربوط به اهالی اندونزی است ولی در سراسر دنیا طرفداران زیادی دست و پا کرده است و ترکیبات مقوی‌اش، به جنگ سلول‌های سرطانی می‌روند. این پیش‌غذای خوشمزه از هویج، خیارشور، کالباس، کلم قرمز، کلم سفید، نخود فرنگی و سس مایونز تهیه می‌شود. انواع سالاد اندونزی از اضافه کردن موادغذایی مختلف به همین ترکیب تشکیل می‌شود، مثلاً سالاد اندونزی با کشمش، سالاد اندونزی با سیب‌زمینی، سالاد اندونزی با ژامبون مرغ، سالاد اندونزی با قارچ و…
◄ سالاد پاستای سالامی: ایتالیا پایتخت بی‌بدیل شکم‌چران هاست! سالاد پاستای سالامی ایتالیایی هم با گردهم آوردن پاستا، فلفل سبز، گوجه‌فرنگی، سالامی، زیتون و پنیر ایتالیایی، طعم بی‌نظیری برای خود دست‌وپا کرده است. از انواع سالاد ایتالیایی ، می‌توانیم به پانزالا، میکس سبز، چاپد، پاستای ریحان و سبزیجات ایتالیایی اشاره کنیم.
◄ سالاد مکزیکی: این سالاد مکزیکی تبار، اغلب از کلم‌پیچ بنفش، کلم‌پیچ سفید، کالباس، ذرت و سرکه تشکیل می‌شود ولی ترکیبات متعددی دارد. از انواع سالاد مکزیکی ، می‌توانیم به سالاد مکزیکی با نخود و لوبیا، سالاد مکزیکی با سیب‌زمینی، سالاد مکزیکی با مرغ، سالاد مکزیکی با کشمش و… اشاره کنیم. این تقسیم‌بندی برای برخی دیگر متفاوت است. مثلا در جایی در مورد سالاد کاب خواندم. یکی از محبوب‌ترین سالادهای دنیا سالاد کاب است که در آمریکا به عنوان غذای اصلی سرو می‌شود. این سالاد با سینه مرغ، تخم‌مرغ و تعدادی سبزیجات در کنار آووکادو تهیه می‌شود. وبسایت الی گشت سالاد گادو گادو را از جذاب‌ترین انواع سالاد می‌داند. گادو گادو به معنای میکس — میکس است و یکی از معروف‌ترین سالادها در اندونزی به شمار می‌رود. ترکیبات این سالاد بسیار متنوع و متغیر است و در هر منطقه آن را به یک شیوه تهیه می‌کنند. با این حال، در سفر به اندونزی احتمالا سالاد گادو گادو را با پنیر توفو، تخم مرغ آب پز، گوجه، لوبیا سبز، کلم، ذرت و… خواهید دید که با سس کره بادام زمینی پوشانده شده است.
سالاد روسولی فنلاند نیز از شکم‌گردی‌های این کشور است. یکی از معروف ترین سالادها در کشور فنلاند سالادی خوشرنگ و خوش طعم به نام روسولی است که به ویژه در شام شب کریسمس سرو می‌کنند. برای تهیه سالاد روسولی چغندر، سیب زمینی، هویج، پیاز، سیب و خیارشور را به صورت مکعبی خرد و سپس با یکدیگر ترکیب می‌کنند. این سبزیجات در آخر با خامه پرچرب، سرکه، شکر و نمک ترکیب می‌شود و در کنار غذای اصلی سرو می‌شود.
لائوس هم سالاد ویژه خود را دارد. سالاد لارب که به نام لارپ یا لاب هم شناخته می‌شود یکی از معروف‌ترین سالادهای لائوس است که شاید با تمام سالادهای این لیست متفاوت باشد. این سالاد از گوشت چرخ کرده تهیه می‌شود و به طور غیررسمی غذای ملی لائوس هم محسوب می شود. البته این سالاد تنها از گوشت تهیه نمی شود و آن را با سبزیجات مختلف و برنج ترکیب می‌کنند. این سالاد در منطقه ایسان تایلند هم محبوب است چرا که بخش زیادی از جمعیتش را مهاجران لائوسی تشکیل می‌دهند.
در ایران نیز ما سالادهایی داریم که مخصوص کشور ماست. مثلا سالاد شیرازی بسیار محبوب و پرطرفدار است به خصوص اگر با آبغوره و بسیار ریزشده آماده شده باشد. این سالاد در کنار پلوهای مخلوط مثل لوبیاپلو و کلم پلو محبوبیت ویژه‌ای دارد. با این حال شاید خوردن سالاد قدمت زیادی در ایران نداشته باشد. مصرف انواع سبزیجات تازه به خصوص در فصل تابستان بین ایرانیان محبوب‌تر است. برای فصل زمستان هم راه‌حل‌هایی مثل تهیه شور و ترشی از راه‌های هوشمندانه‌ای بوده است که پیشینیان ما به آن رو آورده بودند. حتی در خراسان نوعی از همین ترکیب‌های شور/ترشی وجود دارد که به سالاد گوجه معروف است. در آن سرکه زیادی نمی‌ریزند. آب گوجه پایه اصلی آن است. این نوع چاشنی‌ها هنوز هم در ایران طرفدار زیادی دارد و حداقل در خانه‌ها بیشتر دیده می‌شود.