گردشگری شرق آسیا (مالزی)

مریم سادات موسوی
قسمت اول
کشور مالزی در سال های اخیر تغییرات بسیار زیادی کرده است و همین موضوع سبب شد تا این کشور بتواند مسیر رشد و تکامل خود را با سرعت بسیار زیادی طی کند. امروزه می توان مالزی را برای کشورهای در حال توسعه به عنوان یک الگو در نظر گرفت، چرا که این کشور توانسته مسیر تبدیل شدن از یک کشور جهان سومی به یک کشور مدرن و توسعه یافته را با سرعت بسیار زیادی طی کند. با جستجویی در اینترنت و به کمک ویکی پدیا و وبسایت لحظه آخری، کمی در مورد مالزی میخوانیم.
مالزی کشوری در جنوب شرقی آسیا و پایتخت آن کوالالامپور است. سازمانهای دولتی و وزارتخانههای این کشور در شهر جدید پوتراجایا (پایتخت اداری) این کشور واقع شده است. این کشور شامل سیزده ایالت در جنوب شرقی آسیا است. نام «مالزی» زمانی انتخاب شد که فدراسیون مالایا؛ سنگاپور، صباح و ساراواک یک اتحادیه متشکل از ۱۴ ایالت را تشکیل دادند. در سال ۱۹۶۵ سنگاپور از مالزی جدا و به کشوری مستقل تبدیل شد. مالزی دربردارنده دو ناحیه جغرافیائی است و دریای جنوبی چین این دو را از هم جدا میکند: شبه جزیره مالزی یا مالزی غربی که بر روی شبه جزیره مالایی قرار دارد و از شمال با تایلند مرز خشکی دارد و از طریق جاده شوسه جوهور از جنوب با سنگاپور پیوند دارد. این کشور دربردارنده شاهنشینهای جوهور، کداح، پاهنگ، نگری سمبیلان، کلانتان، پراک، سلانگور، پرلیس و ترنگانا بوده و دو ایالت آن را فرمانداران ملاکا و پنانگ و دو منطقه فدرال پوتراجایا و کوآلالامپوررا سرپرستی میکند. بورنئوی مالزی یا مالزی شرقی که بخش شمالی جزیره بورنئو را دربردارد، هممرز با اندونزی و پادشاهی برونئی است. مالزی شرقی دربردارنده ایالات صباح و ساراواک و حوزه فدرال لابوآن است. اگرچه از دیدگاه سیاسی مالزی را بیشترمالاییها سرپرستی میکنند؛ اما جمعیت جدید مالزیایی با وجود اقلیتهای چینی و هندی، یکدست نیست. سه حزب اصلی تشکیل دهنده ناسیونال باریسان، هریک وابستگی خود را به یکی از گروههای نژادی کاستهاست. تنها تنش مهم دیدهشده در این کشور از زمان استقلال آن تا کنون، شورشهای نژادی ۱۳ می در آستانه مبارزه انتخاباتی و بر سر درگیریهای نژادی بودهاست. با این همه، مالزی الگویی از هماهنگی نژادی شمرده میشود.
مساحت کل کشور مالزی ۳۲۹۷۵۸ کیلومتر مربع است و ۰٫۳ این مساحت را آب تشکیل میدهد. واحد پول مالزی نیز رینگیت است. از نظر جمعیت کشور مالزی ۴۳ امین کشور جهان با حدود ۳۷ میلیون نفر جمعیت است. رشد جمعیت کشور مالزی بسیار زیاد و تراکم جمعیتی در این کشور به نحوی است که در هر کیلومتر مربع در این کشور تنها ۹۲ نفر زندگی میکنند.
رشد اقتصادی و وضعیت مناسب کشور مالزی در حوزههای مختلف باعث شده تا شاهد افزایش و رشد جمعیت این کشور باشیم. بر اساس قانون اساسی کشور مالزی، دین رسمی این کشور اسلام است. بر طبق آمارهای منتشر شده در حدود ۶۱ درصد از مردم مالزی مسلمان هستند. نکته مهم این است که از بین مسلمانان این کشور درصد بسیار زیادی سنی شافعی هستند و علاوه بر آن، شاهد فرقههای دیگری مثل صوفیه و اسماعیلیه نیز در این کشور هستیم.
موضوع حائز اهمیت این است که مالزی یک کشور چند دینی بوده و با وجود این که اسلام در مالزی به عنوان دین رسمی شناخته می شود، با این حال شاهد وجود ادیان مختلفی مثل بودایی، مسیحیت و هندو در این خاک هستیم. قانون اساسی مالزی از لحاظ نظری آزادی مذهبی را تضمین کرده است، اما برای جلوگیری از وجود اتفاقات ناگوار مذهبی، دولت تلاش کرده تا در حوزههای مختلف روشهای پیشگیرانهای را انجام داده و فعالیتهایی چون احداث ساختمانهای مذهبی را با محدودیت مواجه کند.
وبسایت سلام پرواز، نگاهی به تاریخ این کشور میاندازد. زندگی انسانها در مالزی از چهل هزار سال قبل از میلاد مسیح درغارهای نیاه، در منطقه ساراواک آغاز شد و ساکنان اولیه این غارها احتمالا از نژاد زرد و یا چینى مغولى بودند و به صورت قبیلهاى زندگى مىکردند. بعد از بنیانگذاری اولیه ملاکا توسط پارامسوارا شاهزاده سوماترایی در قرن پانزدهم، یک قرن بعد به وسیله پرتغالیها به تصرف درآمد و در قرن هفدهم هلندیها با شکستدادن رقبای پرتغالی خود ملاکا را از آن خود کردند. در این بین اتفاقات زیادی در ملاکا رخ داد که میتوان از جنگهای قبایل سوماترای غربی، حکومت سلطنتی در منطقه ترنگانو و اشغال پینانگ توسط نیروهای انگلیسی یاد کرد.
در اوایل قرن نوزدهم، زمانی که انگلستان سنگاپور را اشغال و تحت فرمان خود کرد این دوره استعماری شروع شد و بنابر توافق مابین انگلیس و هلند، هلندیها ملاکا را به انگلیسیها واگذار کردند.
دوران استقلال در زمان جنگ جهانی دوم و پس از اشغال مالزی به وسیله ژاپنیها شروع شد و بعد از شکست متحدین، برای بار دیگر به دست نیروهای انگلیسی افتاد و در دهه شصت میلادی بود که مالزی، صباح، ساراواک و سنگاپور طی توافقنامهای متحد شدند و بدین ترتیب اتحادیه مالزی در آن دوران تشکیل شد. بعد از استقلال, این کشور همچنان مشکلاتى را پیش رو داشت که آنها ناشی از درگیرى با کشور اندونزى بود که در نهایت در سال ۱۹۶۵ سنگاپور از مالزى جدا شد و استقلال خود را اعلام کرد. در سال ۱۷۰۴، فیلیپین نیز یک مدعى فعال براى ساباه در آن دوره بود که این ادعا امروزه هم پابرجا است. اقتصاد کشور مالزى طی ده سال و بین دهههای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ رشد بسیار صعودی داشت که تمام این پیشرفت به شکلی که امروزه میبینیم را مردمش مدیون دکتر مهاتیر محمد تون هستند. هم چنین در طول این دوران طلایی، مالزی از لحاظ مناظر و ظواهر تغییر بسیار شگرفی داشته است.
مردم مالزی نیز مانند بقیه آسیاییها بسیارخونگرم و مهمان نواز هستند و جالب اینجاست که علاقه خاصی هم به ایرانیها دارند و از آنجا که بیشترین جمعیت کشور مسلمان هستند، رستورانها و فروشگاههایی در این کشور دیده میشود که جنس حلال را از دیگر اجناس تمیز میدهد. هندوها و چینیها بودایی هستند و این که بومیها بسیار خوش خلقوخو و بخشنده هستند. مردم این کشور در کارها ماشینی و بسیار منظم هستند و این موضوع یکی از دلایل پیشرفت تصاعدیشان شده است و البته این نظم را هم تا حدودی مدیون سرمایهگذاریهای ژاپنیها در کشورشان و به دنبال آن نظارت و مدیریت آنها که از لحاظ نظم شهرت جهانی دارند، هستند.
معراج گشت آسمان در مورد آبوهوای این کشور توضیح میدهد. در طول سال، دو فصل بارانی در کشور مالزی وجود دارد که بخش شرقی، بیشترین میزان بارندگی را از اوایل نوامبر تا آخر مارس تجربه میکند که بر اثر بادهای موسمی شمال شرقی ایجاد شده و ضمنا با بارندگی شدید و رعد و برق همراه است. رشتهکوهی که از مرکز کشور میگذرد، پناهگاهی در برابر بادهای موسمی شرقی است اما کوالالامپور و شهرهای دیگر در بخش غربی، در این مدت بارندگی زیاد و طوفان دارد. از ماههای مه تا سپتامبر، باد موسمی دیگری از سمت غرب می وزد و شهرهایی چون کوالالامپور را درگیر میکند و این که بیشترین میزان بارندگی کوالالامپور در همین فصل است.
کشور مالزی یکی از مقاصد گردشگری محبوب برای ایرانیان است. به دلیل وجود تورهای گردشگری متعدد و متنوع به این کشور، افراد زیادی از سفر به مالزی استقبال میکنند. از طرفی دین رسمی کشور اسلام است و همین موضوع برای ایرانیان نکته مثبتی محسوب میشود که به آن جا سفر کنند. طی سالهای اخیر ایرانیان زیادی برای تحصیل یا حتی اشتغال به این کشور رفتهاند. ارتباط بین ایران و مالزی هم ارتباط دوستانهای است.
در این یادداشت در مورد تاریخ، جغرافیا، سیاست، جمعیت، دین و مذهب، آبوهوا و واحد پولی این کشور صحبت کردیم. در ادامه و هفتههای بعد، به جاذبههای مختلف گردشگری این کشور اشاره و آمار گردشگری سالانه در این کشور را کمی بررسی میکنیم.
ادامه دارد…