گردشگری شرق آسیا (فیلیپین)

مریم سادات موسوی

قسمت دوم

در یادداشت قبلی، از سری یادداشت‌های گردشگری شرق آسیا، به فیلیپین اشاره کردیم. مختصری از تاریخ، فرهنگ، جغرافیا و وضعیت سیاسی، اقتصادی و جمعیتی آن گفتیم. کمی بیشتر در مورد آب و هوای فیلیپین و تاریخش توضیح دادیم و اندکی هم به جاذبه‌های گردشگری پرداختیم. در مورد ال نیدو، آتشفشان مایو و دریاچه پیناتوبو توضیح دادیم. در این قسمت راجع به سایر جاذبه‌ها صحبت می‌کنیم.

• باغ وحش فیلیپین

به گفته مجله الی گشت، باغ وحشی در ۲۵ جولای ۱۹۵۹ برای عموم مردم فیلیپین راه اندازی شد، این باغ وحش علاوه بر کاربرد تفریحی که دارد برای آموزش و مطالعه درباره گیاهان و جانوان هم مورد استفاده قرار می‌گیرد. مساحت باغ وحش ۵٫۵ هکتار است که خانه بیش از ۵۰۰ حیوان محسوب می‌شود، باغ وحش فیلیپین برای گردش یک روزه همراه با خانواده یک مکان مناسب است.

• ویگان Vigan

در وبسایت لست سکند می‌خوانیم: بازدید از منطقه خیابان کریسولوگو مانند قدم گذاشتن به دوره‌های استعماری قبل است. در این مسیر اسب‌ها ارابه ها را به حرکت درآورده و عمارت‌های ساخته شده از چوب سیاه در دو طرف خیابان دیده می‌شود. و یادآور زندگی اعیانی بسیاری از ساکنان این منطقه در دوران استعمار اسپانیایی‌ها است. در آن زمان تجارت کالاهایی مانند موم و طلا به چین برای ساخت اشیا عجیب و غریب آسیایی رونق داشته است. امروز، درآمد اصلی این بندر از راه گردشگری است هرچند شکوه و جلال تاریخ تجارت آن به قوت خود باقی است. قلب تپنده ویگان در دو بخش این منطقه قرار گرفته که عبارت است از مرکز خریدی در شمال و محله ای تجاری در جنوب آن. گردشگران می توانند از موزه های ویگان، کلیسای سنت پاول و منطقه مستیزو بازدید کرده و لذت ببرند.

• دونسول Donsol

دهکده ماهیگیری دونسول در شهرستان سورسوگان واقع شده و دارای سواحل بکر و زیبا، آبشارهای خیره‌کننده و غارهای کشف نشده است. دونسول یکی از مکان‌هایی در فیلیپین است که در آن می‌توان موفق به تماشای کوسه — وال ها شد. این موجودات به آب‌های استوایی بسیار علاقمند هستند و همین موضوع خلیج دونسول را به زیستگاهی عالی برای آن ها تبدیل کرده است. این گونه‌های محافظت‌شده بین نوامبر و ژوئن از طریق دونسول مهاجرت کرده و بین فوریه و می تعداد آن ها به حداکثر می‌رسد. این ماهی‌های بزرگ ترسی از نزدیک شدن به قایق‌ها ندارند به همین دلیل بعضی از آن ها زخم‌هایی از مواجهه با پروانه کشتی‌ها بر بدن خود حمل می‌کنند (وبسایت لست سکند).

• تپه‌های شکلاتی

در وبسایت کجارو در مورد تپه‌های شکلاتی می‌خوانیم که این نام عنوانی است برای مجموعه تپه‌های متحدالشکلی که در جزیره بهل در کشور فیلیپین قرار دارند. ویژگی این تپه‌ها اشکال غیرمعمول آن‌ها به‌صورت مخروط‌های همسان و مرتفع است. تعداد این تپه‌ها بالغ بر ۱۶۶۰ عدد است که در مرکز جزیره/استان بهل قرار گرفته‌اند. تپه‌های شکلاتی پوشیده از درختان و گیاهانی هستند که در فصل‌های کم باران سال رنگ آن‌ها به قهوه‌ای متمایل می‌شود و علت نام‌گذاری آن‌ها نیز همین رنگ قهوه‌ای است. این منطقه دوست‌داشتنی از جاذبه‌های گردشگری پرطرفدار فیلیپین به‌شمار می‌رود و در فهرست آثار طبیعی ملی این کشور به ثبت رسیده‌است.

• اس ام مگامال

اس ام مگامال (SM Megamall) در سال ۱۹۹۱ در مترومانیل، به عنوان یکی از مراکز خرید بزرگ فیلیپین افتتاح شد. با حداکثر چهار میلیون نفر ظرفیت، این مجموعه روزانه ۸۰۰ هزار بازدیدکننده دارد. اس ام مگامال از دو ساختمان اصلی تشکیل می‌شود که ساختمان A به سینما‌ها، سالن بولینگ، اغذیه‌فروشی‌ها و اسباب‌بازی‌فروشی‌ها اختصاص دارد و ساختمان B خرده‌فروشی‌ها را شامل می‌شود. یک پل هوایی نیز دو ساختمان را به یکدیگر متصل می‌‌کند (وبسایت کجارو).
در فیلیپین به غیر از این دیدنی‌های طبیعی و مصنوعی یا انسان‌ساخت، جاذبه‌های دیگری هم وجود دارد که گردشگر را به این کشور دعوت می‌کند. فرهنگ این کشور و جشن‌ها و فستیوال‌ها یکی دیگر از بهانه‌ هایی است که مسافران را به این کشور می‌آورد.
به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، فیلیپین یکی از کشورهایی است که به داشتن متنوع‌ترین فرهنگ در سراسر دنیا شهرت دارد. فرهنگ سنتی فیلیپینی‌ها به شدت تحت تاثیر رسم و رسومات مردم بومی آسترونزیایی است و بسیاری از آن‌ها به زبان آسترونزیایی صحبت می‌کنند. آسترونزیایی‌ها یا مردمان آسترونزیایی جمعیت‌های انسانی وسیع و متنوعی هستند که ویژگی مشترک آن‌ها داشتن زبان‌هایی هم ریشه از خانواده زبان‌های آسترونزیایی است. اکثریت ساکنان فیلیپین از مسیحیت و اسلام پیروی می‌کنند که این دو مذهب نقش مهمی در شکل‌گیری فرهنگ آن‌ها ایفا کرده است. باورها و آداب و رسوم مردم فیلیپین بیشتر تحت تاثیر مذهب و محل سکونت مردم قرار گرفته است و به همین دلیل مردم ساکن در مناطق مختلف از سنت‌های مختلفی برخوردار هستند.
با این حال باورها و رسومات فیلیپینی‌های باستانی همگی به تقلید از ساکنان آسترونزیایی فیلیپین شکل گرفته است و در وجود همه مردم این کشور اثری از فرهنگ آسترونزیایی نهفته شده است.
در همانجا می‌خوانیم، در کشور فیلیپین هیچ اجباری برای مذهب وجود ندارد و مردم می‌توانند آزادانه دین خود را انتخاب کنند. فیلییین یکی از اندک کشورهای آسیایی است که بیشتر مردم آن از مسیحیت پیروی می‌کنند؛ بیش از ۹۰ درصد از جمعیت این کشور مسیحی هستند که پیروان کلیسای کاتولیک رومی حدود ۸۰ درصد از این میزان را در برگرفته‌اند و بقیه مسیحیان از سایر فرقه‌های این مذهب پیروی می‌کنند. اسلام نیز دومین مذهب محبوب در میان مردم فیلیپین است که حدود ۶ درصد از جمعیت کشور را در برگرفته است و بیشتر پیروان آن را اهل سنت تشکیل می‌دهد. تنوع فرهنگی مردم این کشور در مراسمات مذهبی و جشنواره‌های آن، که در تمام طول سال برگزار می‌شود، بسیار جلوه‌نمایی می‌کند. در تمام جشنواره‌هایی که در فیلیپین برگزار می‌شود اثراتی از مذهب و فرهنگ به چشم می‌خورد و در همه آن‌ها قدیسانی حامی وجود دارد که توسط مردم عام مورد تکریم قرار می‌گیرند.
مثلا در وبسایت اسوار یکی از این جشن‌ها یعنی فستیوال سینولوگ (Sinulog) را معرفی می‌کند. این فستیوال هرساله با اهداف مذهبی و فرهنگی جشن گرفته می‌شود. این رویداد در نقاطی برگزار می‌شود که دولت محلی برای آن تدارکاتی می‌بیند. سینولوگ شامل یک میهمانی خیابانی، رقص و اجراهای محلی با لباس‌های سنتی می‌شود.سانتو نینو (Santo Niño) یا مسیح کوچک در مرکز توجهات این فستیوال قرار دارد، اما مراسم رقص سینولوگ نیز به گرامی‌داشت دوران بت‌پرستی فیلیپینی‌ها در گذشته، در کنار پذیرش دین مسیحیت از سوی آن‌ها، می‌پردازد.
دیگر مراسم برای گرامی‌داشت سانتو نینو، آنتی آتیهان (Ati-Atihan) است که در آن مردم به خیابان‌ها آمده و با لباس‌ها و سلاح‌های سنتی خود رژه می‌روند و پوست بدن خود را به رنگ سیاه می‌کنند. شرکت‌کنندگان در شهر به رژه و رقص می‌پردازند و با صدای بلند طبل می‌زنند.
وبسایت ده از ده، فستیوال دیگری را نیز معرفی می‌کند. در هفته مقدس فیلیپین، مردم به صورت دسته‌ای به ماریندوک می‌روند تا در جشن سنتی و آیینی خود شرکت کنند. در این روز زنان و مردان با پوشیدن لباس‌های سنتی و زدن ماسک خود را شبیه به سربازان رمی می‌کنند که کتاب مقدس را همراه خود دارند. پیرمردها و پیروان مسیح هم آیاتی را بر اساس کتاب مقدس می‌خوانند. این جشن هفتگی از دوشنبه مقدس شروع می‌شود که یکشنبه و در عید پاک انتها می یابد. زمان برگزاری این جشن ۱۴ تا ۱۹ فروردین ماه است.
در آخر یادداشت، اشاره‌ای هم به آداب غذای فیلیپین می‌پردازیم. عوامل مختلفی در طول تاریخ کشور فیلیپین بر روی فرهنگ و غذاهای این کشور تأثیر گذاشته‌اند. اگر این عوامل را با تکنیک‌های آشپزی سنتی فیلیپینی‌ها، مهارت آن‌ها در ترکیب مزه‌های مختلف، استفاده‌ی بهینه از تمامی مواد در دسترس و به وجود آوردن طعم‌های منحصر به‌فرد ترکیب کنید، نتیجه‌ کار غذایی خودمانی و بدون مخلفات خواهد شد که وظیفه‌ اصلی خود یعنی خوش‌طعم بودن را ادا می‌کند.
آدوبو (Adobo)، یکی از معروف‌ترین غذاهای فیلیپین است که از آب‌پز کردن گوشت یا مرغ یا ترکیبی از هر دو در سس سویا و سرکه تهیه می‌شود. هم چنین دانه‌های فلفل سیاه و برگ بو خشک شده را نیز به آن اضافه می‌کنند تا غذا طعم به خصوصی به خود بگیرد (ایوار).
خورش کاره کاره (Kare-Kare) از سس بادام زمینی و دم گاو تهیه می‌شود اما می‌توان قسمت‌های دیگر گاو که گوشت بیشتری دارند را نیز به آن اضافه کرد. این غذا به همراه باگونگ (bagoong) سرو می‌شود که از تخمیر سس ماهی و میگو به دست می‌آید و در واقع بیشتر مردم فیلیپین معتقدند خوردن کاره کاره بدون این سس کامل نخواهد بود (ایوار).
پایان