گردشگری شرق آسیا (اندونزی)
در ادامه سری یاداشتهای مربوط به شرق آسیا، به اندونزی رسیدیم. در نوشته قبل کلیاتی از جغرافی، فرهنگ، نظام سیاسی، جمعیت، آداب غذایی، دینها و وضعیت کلی گردشگری و جایگاه این کشور در جهان را مطرح کردیم. در این یادداشت تمرکز بیشتری بر دیدنیهای این کشور مجمعالجزیرهای میاندازیم.
بالی که محبوبترین منطقه تفریحی اندونزی است، دارای چندین مکان دیدنی در کنار ویژگیهای منحصر به فرد سنتی و فرهنگهای مختلف است که بازدید از آن را با ارزش میکند. Kuta جزو بهترین سواحل شناختهشده و برای کسانی که دوست دارند هوای گرم و آفتابی، گشت و گذار و معاشرت را با هم داشته باشند، عالی است.
کوههای آتشفشان فعال، مزارع پلکانی برنج، معابد هندو که مکانی برای مدیتیشن است، جنگلهای استوایی در کنار تفریحاتی مثل تاب سواری در جنگل، غواصی، فیلسواری و تفریحات آبی و پارک آبی، از تفریحاتی است که در جزایر بالی میتوان دید.
به گفته سایت کجارو، معبد بساکی (Besakih Temple) که با نام معبد مادر بساکی نیز شناخته میشود، در بالی قرار دارد و از ۲۳ معبد هندو تشکیل شده است. با قدمتی که به بیش از هزار سال قبل بازمیگردد، بساکی در ارتفاع هزار متری و در دامنه کوه آگونگ قرار دارد. این معابد هنوز هم مورد استفاده هستند و در زمان جشنوارههای سالانه، جمعیت زیادی از مردم محلی و گردشگران برای جشن و شادی به این معابد میآیند.
دریاچه براتان با آب و هوایی خنک، در مجاورت کوه براتان و کوه کاتور واقع شده است و چشماندازی دیدنی و منحصربهفرد دارد. براتان دومین دریاچه بزرگ بالی بهشمار میرود و حدود ۱۲۰۰ متر بالاتر از سطح دریا قرار دارد. گفته میشود آب این دریاچه مقدس است و دهانه آتشفشانی قدیمی را پر کرده است. با وجود معبد اولون دانتو و ساختمان زیبای آن، این دریاچه یکی از مقاصد مهم برای عکاسی در بالی محسوب میشود. از دیگر فعالیتهای محبوب در منطقه میتوان به قایقسواری و جت اسکی اشاره کرد.
ساحل شکسته (Broken Beach) با چشماندازهای دیدنی، در انتهای جنوب غربی نوسا پنیدا در بالی اندونزی قرار دارد. مهمترین جاذبه این ساحل یک فرم صخرهای طاق مانند با شیبی ملایم است که مردم محلی آن را با نام پاسیه اوگ میشناسند. از این فرم بهعنوان یکی از دیدنیهای محبوب منطقه یاد میشود و هم چنین یکی از سوژههای عکاسی در نوسا پنیدا است. در نزدیکی ساحل شکسته، یکی دیگر از جاذبههای مشهور منطقه، یعنی مانداب انجل قرار دارد.
سفر به اندونزی بدون دیدن اورانگوتانها کامل نخواهد بود. Borneo مکانی عالی برای بازدید از این حیوانات زیبا و در معرض خطر است. اگرچه اورانگوتانها هنوز در طبیعت زندگی میکنند، از آنجایی که توسعه زمین در زیستگاه طبیعی آنان، این حیوانات را در معرض خطر قرار داده است، چندین پناهگاه به منظور حفاظت از اورانگوتانها در نظر گرفته شده است. پارک ملی Tanjung Puting درKalimantan و Borneo، بزرگترین جمعیت اورانگوتان جهان را دارد و نیزسایر حیوانات، پرندگان و خزندگان در آن دیده میشود.
اندونزی روی حلقه آتش نشسته، منطقهای با برخی از آتشفشانهای فعال جهان. بسیاری از آتشفشانهای کشور مانند کوه Merapi به دلیل فورانهای شدید و زیبایی خیرهکننده، اما خطرناک مشهور هستند. قله Bromo انفجارهایی در آن رخ داده است و هنوز هم می توان دود سفیدی را از کوه دید. این آتشفشان بخشی از پارک ملی Bromo Tengger Semeru است که شامل کوه Semeru، بلندترین قله Java نیز میشود. این پارک محل اقامت مردم Tengger است، یک گروه قومی که اصالتشان به امپراتوری باستانی Majapahit بازمیگردد.
به گفته مجله الی گشت، جزایر رجا امپات حتی در یک گوهر گرمسیری وسیع با صدها جا برای لذت بردن از زیبایی های دریایی، هنوز هم از دیگران برجستهتر است. راجا امپات حدودا ۱۰۰۰ جزیره کوچک دارد که منظرههای آن بسیار خاص و متفاوت است. این سرزمین بکر پر از پرندگان اندمیک، گلهای وحشی رنگارنگ و سایر حیوانات خانگی است. زیر دریا که برویم، حداقل ۵۰۰ گونه مرجان و ۱۴۰۰ نوع ماهی، از جمله کوسه — نهنگ، اسب دریائی ساحلی و غیره زندگی میکند که این محل را یکی از نقاط با ارزشترین جهان برای غواصی تبدیل میکند.
سایت کجارو: کاخ کلانگ کونگ که با نام معبد بزرگ سماراپورا نیز شناخته میشود، مجموعهای تاریخی در سماراپورا، در شهر کلانگ کونگ، در استان بالی اندونزی است و قدمت آن به قرن هفدهم میلادی بازمیگردد. این بنا در سال ۱۹۰۸، در زمان استعمار هلند بهطور گستردهای آسیب دید و امروزه فقط دادگاه عدالت، عمارت کرتا گوسا و دروازه اصلی (مربوط به سال ۱۶۲۲) از آن باقیمانده است. عمارت کرتا گوسا که در ابتدا بهعنوان بارگاه سلطنتی مورد استفاده قرار داشت، با نقاشیهای به سبک سنتی بالی و تصاویری از نمادهای هندو تزیین شده است.
هرم کارستنس | Carstensz Pyramid: این قله بخشی به خاطر جذابیت صخرههای سنگی جذابش، و بخشی از آن به دلیل منحصر به فرد بودن آن (یک کوه برفی در یک کشور استوایی که هرگز برف را در جای دیگری ندیده) بسیار معروف است. به عنوان بلندترین قله اندونزی که متعلق به کوه جایاویجایا در پاپوآ است، این قله در هفت قله جغرافیای جهان ثبت شده و مسافران طبیعتگرد را از سراسر جهان جذب میکند. چند صد متر پایینتر از این قله، ایدنبرگ، دریاچه ای مرموز واقع شده که خودش خشک میشود و دوباره خودش را از آب پر میکند و قوهای سیاه هر از چند گاهی در آن دیده میشود.
به غیر از دیدنیهای طبیعی و انسانساخت، مساله فرهنگی و تنوع آن در کنار قدمت تاریخی این سرزمین، فستیوالها و جشنهایی را تعریف کرده است که برخی از گردشگران برای حضور در آن ها و دیدن این فرهنگ از نزدیک به اندونزی سفر میکنند. در ادامه به بعضی از آن ها اشاره میکنیم و یادداشت مربوط به اندونزی را به پایان میرسانیم.
سایت کجارو بعضی از این فستیوالها را معرفی میکند. جشنواره فیلم اندونزی (Indonesian Film Festival) که به اختصار «FFI» نامیده میشود، یک مراسم سالیانه اهدای جایزه به برترین دستاوردهای سینمایی در کشور اندونزی است. این جشنواره در سال ۱۹۵۵ میلادی با عنوان «پکان آپرهسیاسی فیلم ناسیونال» آغاز به کار کرد و سپس از سال ۱۹۷۳ میلادی به «جشنواره فیلم اندونزی» تغییر نام داد. این جایزه سینمایی، معادل اندونزیایی جایزه اسکار در ایالات متحده آمریکا است.
جمبر شهر کوچکی در جاوه شرقی است که میزبانی جشنواره منحصر به فرد و جالب مد به نام جشنواره مد جمبر (Jember Fashion Carnival) را بر عهده دارد و توجه مشتاقان عرصه مد و هنر از سراسر دنیا را به خود جلب میکند. این جشنواره از سال ۲۰۰۱ کار خود را آغاز کرد و به یکی از نمادهای فرهنگ معاصر جاوه شرقی تبدیل شده است.
Bali Arts Festival (در دنپاسار): این جشنواره بین ماههای June و Julay در بالی برگزار میشود و شروع آن معمولا از میدان Puputan Renon است. اجرای این جشنواره سنتی محلی همراه با رقصها و موسیقی سنتی بالی است که تماشای آن برای توریستها معمولا بسیار جذاب و مفرح است. افراد برگزار کننده و عوامل این جشن معمولا از 8 ناحیه بالی به اینجا میآیند (الماس نشان تور).
جشنواره رامبو سولو (Festival Rambu Solo)، یک مراسم تدفین سنتی در تانا توراجا واقع در سولاوسی است و با هدف احترام به روح مردگان برگزار میشود و چندین روز طول میکشد. با این که عملا یک مراسم تشییع جنازه است، اما مردم این منطقه به حضور گردشگران عادت دارند و از آنها استقبال میکنند. این جشنواره در محدوده ماههای جولای و سپتامبر برگزار میشود.
جشنواره ماپانرتاس (Mappanretasi) که معنای لغوی آن، غذا دادن به دریا میشود، مراسم سنتی قبیله بوگیس است که آوریل هر سال در پاگاتان در جنوب کالیمانتان برگزار میشود. این جشنواره نماد قدردانی از خداوند برای خیر و برکت ساحل پاگاتان است که منبع رزق و روزی مردم منطقه به حساب میآید. مراسم اصلی با قرار دادن غذاهایی نظیر موز، انواع برنجها و مرغ در قایقها همراه است و در نهایت هم مرغها را قربانی کرده و غذاها را در آب می ریزند.
علاوه بر این فستیوالها، در اندونزی جشنها و اعیاد مربوط به دین اسلام مثل عید فطر و یا جشن تولد حضرت محمد(ص) نیز برگزار میشود.
پایان