کدام زیباتر است؟ اسپانیا یا فرانسه
مریم سادات موسوی قسمت سوم (فرانسه)
وقتی اسم کشور فرانسه را میشنویم، ناخودآگاه شاید یاد پاریس بیافتیم. از رودسن گرفته تا خیابان شانزلیزه. یا برج ایفل و قفلهای عشاق روی پلها. احتمالا صدای خوانندهای که به زبان “عشق” سخن میگوید را در گوشمان میشنویم. اگر اهل فیلمدیدن باشیم، به فیلمهای با لوکیشن فرانسه به خصوص پاریس فکر میکنیم. مثل “آخرین تانگو در پاریس” یا “املی” و یا “نیمه شب در پاریس”. انگار این شهر و کشور منبع الهامی برای عشق، هنر از هر شکل و البته تاریخی بسیار طویل است.
فرانسه با عنوان رسمی جمهوری فرانسه یکی از کشورهای اروپای غربی است که دارای مناطق و قلمروهای زیادی در آنسوی دریاهاست. فرانسه یکی از سه کشوری است که سواحلی هم در دریای مدیترانه و هم در اقیانوس اطلس دارد (دو کشور دیگر اسپانیا و مراکش هستند).
بر اساس مساحت، فرانسه بزرگترین کشور اروپای غربی و سومین کشور بزرگ در کل قاره اروپا به شمارمی رود. جمعیت فرانسه فراتر از 66 میلیون نفر است که با این تعداد، در رتبه دوم کشور پرجمعیت پس از آلمان در اتحادیه اروپا قرار میگیرد. میدانیم پایتخت فرانسه، شهر پاریس است. این شهر بزرگترین شهر این کشور و مرکز اصلی تجارت و فرهنگ فرانسه است.
در سال ۴۸۶ پس از میلاد، کلوویس یکم رهبر فرانکها با شکست فرماندار رومی گل(حکومت وقت کشور کنونی فرانسه)، کنترل اوضاع آن سرزمین را در دست گرفت. بین سدههای پنجم تا نهم میلادی، سلسلههای سلطنتی مروونژیان و کارولنژیان بر سرزمین گل حکومت کردند.
طی سالهای ۱۳۳۷ تا ۱۴۵۳، جنگهای معروف به جنگهای صدساله بین انگلیسیها و فرانسویها روی داد. زمینه اصلی جنگ، اختلاف بر سر مالکیت سواحل دریای مانش بود که از سده یازدهم بروز کرده بود؛ اما جرقه شروع رسمی نبرد، ادعای ادوارد سوم پادشاه وقت انگلستان، مبنی بر تملک بر فرانسه بود.
دوره اول جنگ ها، در حالی در سال ۱۳۶۰ پایان یافت که فرانسویها شکست خوردند. در دوره دوم فرانسویها با فداکاریهای ژاندارک و کمکهای دوک بورگونی پیروز شدند و بیشتر سرزمینهایی را که در دوره اول از دست داده بودند، بازپس گرفتند.
جنگهای طولانی مدت با اسپانیا و ایتالیا، شیوع طاعون و کشمکشهای کاتولیکها و پروتستانها دشواریهای فراوانی را در سدههای چهاردهم و پانزدهم برای فرانسویها رقم زد.
انقلاب کبیر فرانسه به سال ۱۷۸۹، عصر نوینی در تاریخ فرانسه و جهان آغاز کرد. با شکست ناپلئون در جنگ واترلو به سال ۱۸۱۵، لویی هجدهم به سلطنت رسید. در زمان او کنگره وین تشکیل شد و مرزهای اروپای مرکزی و از جمله فرانسه و آلمان را تثبیت کرد.
با پایان جنگ جهانی اول در ۱۹۱۸، فرانسه با وجود متحمل شدن خسارات بسیار نواحی آلزاس و لورن را از آلمان پس گرفت.
بعد از سال ۱۹۴۵، مستعمرات فرانسه به تدریج به استقلال رسیدند. آخرین مستعمره اصلی فرانسه الجزایر بود که در ۱۹۶۱ به استقلال رسید.
هنر در فرانسه، به ویژه هنرهای تجسمی و دیداری، همواره از غنا و تنوع بسیار چشمگیری برخوردار بودهاست. از کلیسای جامع شارتر در سبک گوتیک گرفته تا تابلوهای نقاشی”مناظر شبانه” ژرژ دولاتور و نیلوفرهای آبی اثر مونه تا به فواره عجیب دوشان در عصر حاضر، همگی تأثیر برجستهای بر حوزه هنری جهان داشته است.
از جمله در زبان فارسی نیز واژههای هنری زیادی ریشه در سنت هنر فرانسه دارد برای نمونه واژههایی مانند تابلو، موزه، گراوور، گوبلن، دکوراسیون، گالری، کارتون، گرافیک، ویولون، کوبیسم و غیره.
وقتی فقط نگاهی به کلیت تاریخ، هنر و اتفاقات جاری در جامعه مربوط به این کشور میاندازیم، شاید بتوانیم حدس بزنیم که این کشور کنجکاوی خیلیها را برانگیخته است. گردشگرانی که میخواهند همه زیباییهای فرانسه را یکجا ببینند و خودشان را در جای جای تاریخ این کشور تصور کنند.
در یادداشت امروز گشتی کوتاه در پاریس داریم و در یادداشت بعدی به سایر دیدنیهای این کشور میپرازیم.
• موزه لوور
در سایت کجارو در مورد موزه لوور فرانسه نوشته شده است: موزه لووریکی از بزرگترین و مهمترین موزههای دنیا است. این موزه که بزرگترین موزه هنری این کشور و یکی از مهمترین ساختمانهای تاریخی محسوب میشود، در شهر پاریس واقع شده است. در این موزه بالغ بر ۳۸ هزار اثر هنری مختلف و متنوع مربوط به دورهی پیش از تاریخ تا قرن ۲۱ موجود است. تمامی این آثار در فضایی بالغ بر ۷۲ هزار متر مربع جمعآوری شدهاند. لوور در سال ۲۰۱۷ میلادی توانست جمعیتی حدود هشت میلیون نفر را جذب کند و جایگاه مهمی از فهرست پربازدیدترین موزههای جهان را به خود اختصاص دهد. این موزه در قلعهی لوور برپا شده است. ساخت این قلعه در اواخر قرن ۱۲ و تا اوایل قرن ۱۳ میلادی به دستور فیلیپ دوم صورت گرفت. در این موزه آثاری ارزنده همچون تابلوی «مونالیزا» اثر «لئوناردو داوینچی نگهداری میشود.
• برج ایفل
برج ایفل میتواند نماد فرانسه و پاریس محسوب شود. این برج به مناسبت صدمین سالگرد انقلاب مردم فرانسه ساخته شده است. هم چنین از این برج بهعنوان یکی از عجایب جهان یاد میشود. نام برج را از نام سازندهی آن یعنی گوستاو ایفل گرفتهاند. برای صعود از طبقه همکف به اولین طبقه باید ۳۰۰ پله (۱۶۵۵ پله تا بالاترین نقطهی برج) را بالا رفت. البته برای این کار یک بالابر هم در نظر گرفتهاند.
• کلیسای نوتردام
وبسایت علی بابا، یکی از مهمترین و شناختهشدهترین اماکن دیدنی پاریس را کلیسای نوتردام معرفی میکند. ساخت کلیسای نوتردام بیش از دو قرن طول کشید و عملیات ساخت آن در سال 1345 میلادی به پایان رسید. یکی از مهمترین دلایل تمایز کلیسای نوتردام با سایر کلیساها، وسعت آن بوده است. اما در حال حاضر کلیساهایی بزرگتر از نوتردام در فرانسه وجود دارد.
اما دیگر دلیل اهمیت این کلیسا، استفاده از معماری گوتیک در ساختار آن است. علاوه بر این، وجود تعداد زیادی مجسمه چوبی و سنگی در بیرون کلیسا، از نکات تمایز آن به شمار میآید.
کلیسای نوتردام در فروردین 1398 دچار آتشسوزی عظیمی شد. این آتشسوزی به بخشهای زیادی از کلیسا آسیب زده است.
• طاق پیروزی
وبسایت ایوار به طاق پیروزی اشاره میکند. این طاق را ناپلئون در سال ۱۸۰۶ میلادی و به افتخار پیروزی جنگجویانش در نبرد استرلیتز بنا کرد. این سازه با نامهای دیگری همچون طاق نصرت و دروازهی پیروزی نیز شناخته میشود. این بنا بزرگترین دروازهی پیروزی در جهان به شمار میرود و ۳۰ سال طول کشید تا ساخت آن به طور کامل به پایان برسد.
• شانزلیزه
خیابانی اعیاننشین و از معابر اصلی شهر پاریس است. خیابان شانزلیزه در منطقه ۸ پاریس پایتخت فرانسه واقع شدهاست. فرانسویها شانزلیزه را «زیباترین خیابان جهان» نیز مینامند.
• رود سن
این رود پرآبترین رودخانه فرانسه است که در شمال غربی فرانسه جریان دارد و از میان شهر پاریس میگذرد و از جاذبههای گردشگری پاریس محسوب میشود. روی این پلهایی ساخته شده است که عشاق به نشانه حفظ عشقشان، قفلی را به این پلها میبندند. امروزه هزارها قفل روی این پلها بسته شده است.
• قبرستان پرلاشز
این قبرستان با ۴۳ هکتار مساحت، بزرگترین گورستان پاریس و یکی از مشهورترین گورستانهای جهان است.
گفته میشود این گورستان که در منطقه پاریس واقع شده، «پربازدیدترین گورستان جهان» است. هم چنین به دلیل این که نخستین گورستان شهر میباشد، حائز اهمیت است. این گورستان یادگار سه جنگ است. مشاهیر فراوانی در گورستان پرلاشز به خاک سپرده شدهاند. هر ساله بیش از ۳.۵ میلیون بازدیدکننده دارد که بیشترین آمار در کل جهان بهشمار میآید. صادق هدایت و غلامحسین ساعدی نویسندگان ایرانی هستند که در این گورستان میتوان سری به آن ها زد.
ادامه دارد…