پل ضیاءالملک

تکه ای ازمن ، تکه ای اززمین

مریم سادات موسوی

پل ضیا الملک در ۶ کیلومتری غرب شهرستان جلفا، در نزدیکی پاسگاه عباسی و روی رودخانه‌ ارس، از رودخانه های مرزی ایران، قرار دارد. این پل مربوط به دوران شاه عباس صفوی است و جز بناهای عام المنفعه‌ی آن دوران محسوب می‌شد. البته طبق برخی گفته‌ها، بنای اولیه‌ی پل در سال‌های پیش از میلاد، در زمان اوراتورها احداث شده بود و با گذشت زمان به‌دلیل قشون‌کشی‌های مختلف تخریب و به خاطر اهمیت زیاد، دوباره بازسازی شد. قسمتی از پل در خاک ایران و قسمتی از آن در خاک جمهوری خودمختار نخجوان واقع شده است. ارتفاع پایه‌های جنوبی پل از سطح رودخانه حدود ۱۰ متر، قطر آن‌ها ۶.۵ متر و ارتفاع برج‌های آن ۲۰ متر است. این پایه‌ها از سنگ‌های تراش‌دار ساخته شده‌اند. پروفسور ولفرام کلایس اعتقاد دارد این پل قدیمی‌ترین پل ساخته‌شده در ایران است. امروزه در خاک ایران تنها یک دیوار بلند و ستون‌مانند از این پل بزرگ به‌جا مانده است. پل ضیا الملک از جاهای دیدنی جلفا است و در ۱۰ دی ماه ۱۳۸۱، با شماره‌ی ۶۶۷۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

آدرس : ایران، استان آذربایجان شرقی، ۶ کیلومتری غرب جلفا، مجاورت پاسگاه مرزی عباسی

بازدید از این جاذبه گردشگری رایگان و مدت زمان بازدید از این جاذبه: کمتر از یک ساعت

 

ایستگاه راه ‌آهن تبریز

ایستگاه راه ‌آهن تبریز در سال ۱۲۹۵، با بهره‌برداری از محور تبریز-جلفا به‌ طول ۱۴۹ کیلومتر در تبریز افتتاح شد. در سال ۱۳۳۷، محور تبریز-تهران نیز به‌ طول ۷۴۸ کیلومتر در این ایستگاه به‌ بهره‌برداری رسید. طراح اولیه ایستگاه معماری فرانسوی به‌ نام فرنان پویون بوده است و ساختمان جدید آن توسط حیدر غیابی طراحی شد. با توجه به ارزش تاریخی و معماری، ایستگاه راه ‌آهن تبریز در سال ۱۳۹۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و امروزه به‌عنوان یکی از جاهای دیدنی تبریز شناخته می شود.
آدرس : ایران، استان آذربایجان شرقی، تبریز، میدان راه آهن

بازدید از این جاذبه گردشگری رایگان و مدت زمان بازدید از این جاذبه: کمتر از یک ساعت است.

 

پل پنج چشمه بناب

پل پنج چشمه بناب که مردم محلی آن را بش گوزلی کورپی می‌نامند، از پل‌های تاریخی استان آذربایجان شرقی به‌ شمار می‌رود و قدمت آن به دوره‌ی صفویه بازمی‌گردد. این پل در فاصله‌ی ۶۰۰ متری ضلع شرقی بناب، در روستای سور و روی رودخانه‌ی صوفی قرار گرفته است. با طول ۵۰ متر، این پل پنج دهنه (چشمه) دارد. پایه‌های پل سنگی و طاق‌های آن جناغی است و با آجر‌های چهارگوش ساخته شده‌اند. کف پل سنگ‌فرش است و در دو طرف آن جان‌پناه‌هایی به طول یک متر وجود دارند. این پل به علت عبور کامیون‌های سنگین دستخوش آسیب شده بود که خوشبختانه بعدها مرمت شد. در تاریخ ۲۵ اسفند سال ۱۳۷۹، این پل با شماره‌ی ۳۰۸۷ به‌‌عنوان یکی از جاهای دیدنی بناب در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

آدرس : ایران، استان آذربایجان شرقی، بناب، بخش مرکزی، روستای سور

بازدید از این جاذبه گردشگری رایگان ومدت زمان بازدید از این جاذبه: کمتر از یک ساعت است.

 

پل سرچشمه روستای مردق

پل سرچشمه روستای مردق روی رودخانه مردق که از ارتفاعات سهند جاری می‌شود، بنا شده است و از مهم‌ترین و سالم‌ترین پل‌های تاریخی آذربایجان‌ شرقی محسوب می‌شود. این پل در زمان صفویان ساخته شده؛ اما معماری آن تحت تاثیر دوران ایلخانی است. پل مردق سه دهانه دارد که دهانه‌ میانی بزرگ‌تر از دهانه‌های دو طرف است و طاق جناغی آن را با آجرهای قرمز بومی ساخته‌اند. خود پل نیز از سنگ‌های بومی این منطقه بنا شده است که از معدن سنجان استخراج شده‌اند. در این پل به‌منظور عبور آب‌های طغیانی و زیبایی بیشتر، دو چشمه طاق کوچک هم وجود دارد. در گذشته، پل مردق راه ارتباطی مراغه با شهرهای میانه و هشترود بود و امروزه یکی از دیدنی های مراغه به شمار می‌‌رود. این پل تاریخی دارای ۴۲ متر طول، ۴.۵ متر عرض و ارتفاع ۶.۸ متر از کف رودخانه است است. این اثر در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱، با شماره ثبت ۷۵۴۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

آدرس : ایران، استان آذربایجان شرقی، مراغه، ۱۲ کیلومتری جاده قدیم مراغه به هشترود، در ضلع شرقی روستا مردق
بازدید از این جاذبه گردشگری رایگان و مدت زمان بازدید از این جاذبه: کمتر از یک ساعت است.