فرونشست زمین در ایران ۱۴۰ برابر شرایط بحرانی اروپا
تردد بیش از حد کشتیها و ورود آلایندهها به دریاچه خزر یکی دیگر از عواملی است که باعث افت کیفیت آب میشود، به طوری که طبق آمارها میزان آلایندگی خزر ۴۰ برابر آن چیزی است که باید باشد و این خطرناک است.
محمد درویش درباره شائباتی مبنی بر کاهش سطح آب دریای خزر اظهار داشت: مهمترین ورودی آب به خزر از ولگا است که سالانه حدود 260 میلیارد متر مکعب است و این در حالی است که کل آب قابل استحصال ایران 100 میلیارد متر مکعب است بنابراین ولگا به تنهایی 2.6 برابر آب قابل استحصال ایران، آب وارد خزر میکند، علاوه بر آن 200 رود دیگر هم آب وارد خزر میکنند.
وی با بیان این که پایداری خزر وابستگی مستقیم به رودخانهها و سدهای بالادست دارد، افزود: تا زمانی که وضعیت به همین شکل باشد، پیشبینی نمیشود ما با پدیدهای بنام خشک شدن خزر روبه رو باشیم. البته برنامههای درازمدت همه دولتهای اطراف خزر ساختن سد است که تعداد احداث این سازه را به حدود 200 میرساند، اگر این اتفاق بیفتد طبیعی است که میزان آبدهی ورودی به خزر به شدت کاهش یابد، علاوه بر آن طرحهای انتقال آب که ایران، ترکمنستان و آذربایجان اجرا میکنند، باعث میشود چشمانداز خوبی پیش روی این دریاچه نباشد، هم چنین با وقوع پدیده تغییرات اقلیمی هم میزان تبخیر بالا میرود و اثر دیگری روی خزر میگذارد.
این کارشناس حوزه محیط زیست گفت: با این اوصاف مشکل اصلی خزر افت کیفیت آب و ورود گونههایی از کانال دریای سیاه است که دشمن طبیعی ندارند و باعث از بین رفتن آبزیان موجود در این دریاچه میشوند. تردد بیش از حد کشتیها و ورود آلایندهها به دریا نیز یکی دیگر از عواملی است که باعث افت کیفیت میشود، به طوری که طبق آمارها میزان آلایندگی خزر 40 برابر آن چیزی است که باید باشدو این میتواند خطرناک باشد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: علاوه بر مساله خزر ما در کشور مشکل افت سطح آبهای زیرزمینی را داریم. میزان بهرهبرداری از سفرههای آب زیرزمینی حدود 7 تا 10 میلیارد متر مکعب در سال و بیش از آن چیزی است که وارد سفرهها میشود که تراز منفی ایجاد کرده و باعث شده در 60 دشت اصلی در مرکز ایران میزان افت آب تا 2 متر در سال برسد و این خطرناک است.
درویش با بیان این که فرونشست در هیچ جای کره زمین به گرد پای کشور ما نمیرسد و در این رابطه رکورددار هستیم، خاطرنشان کرد: ایران دو بار در طول قرن 21 رکورد فرونشست زمین را شکسته و اکنون طبق آخرین گزارشهای سازمان زمینشناسی، استان فارس بین فسا و جهرم 54 سانتی متر نشست زمین دارد، یعنی 140 برابر آن چیزی که در اتحادیه اروپا به عنوان شرایط بحرانی یاد میشود.
وی یادآور شد: فرونشست یکی از خطرناکترین پدیدهها و جدیترین بحرانی است که دامن ایران را گرفته، به طور معمول اگر قرار باشد این معضل حل شود بین 50 هزار تا 70 هزار سال زمان لازم است تا منطقهای که دچار فرونشست شده تابآوری خود را بدست آورد.
منبع:ایلنا