زیبایی‌ها و دیدنی‌های شهر کومله

تکه‌ای از من تکه‌ای از زمین

مریم سادات موسوی

معیارپرس – کومله یکی از شهرهای استان گیلان در شمال ایران است.این شهر زیبا در ۶ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان لنگرود است که به وفور می‌توان زمین های کشت برنج و چای را در اطراف آن مشاهده کرد و از مراکز مهم تهیه چای در ایران است.
در کومله فقط یک رودخانه جریان دارد به نام “خرشتم لات” که ادامه آن همان “شلمان رود” است و سرچشمه آن از سلسله جبال البرز می‌باشد. این رود پس از مشروب ساختن زمین‌های اطراف در چمخاله به پای خزر می ریزد. همچنین در این شهر دو استخر بزرگ وجود دارد که با آب باران های فصلی پر می‌شود و از آن ها برای آبیاری مزارع برنج استفاده می‌کنند. آب و هوای این شهر مانند سایر نقاط شمالی ایران معتدل و مرطوب است و نسبت به شهرستان‌های دامنه جنوبی البرز دارای آب و هوای بهتری است و تقریباً محیطی ییلاقی است.
شهر کومله به علت مشرف بودن به دریا دارای جریان بادهای ساحلی است که جهت آن روزها از ساحل به دریا و شب‌ها از دریا به ساحل می‌باشد و چون مانعی در سر راه این بادها وجود ندارد شهر کومله را به نسبت سایر شهرهای ساحلی خنک تر می‌سازد. کومله از نقاط پر باران ایران است به همین جهت مرتع و کشتزار همه جا را پوشانده است و زمین‌های خشک و عاری از درخت در آن دیده نمی‌شود.
شهر کومله در دامنه شمالی سلسله جبال البرز در دامنه کوه کم ارتفاعی به نام زرد گیلی و کند زر واقع شده است .شهر کومله در پیرامون ده سابق به نام کومله ( کومله پائین ) در حال توسعه سریع می باشد در حال حاضر شهر از دو جهت جنوبی وغربی به سرعت در حال توسعه است. در حالی که به علت وجودمزارع برنج واستخرهااز شمال و شرق چنین توسعه ای به چشم نمی خورد.از این رو شهر دارای نقشه منظمی نمی باشد و توسعه شهر تنها با امکانات طبیعی و احتیاجات پیش می رود از لحاظ شکل ظاهری می توان گفت که یک شهر فلاحتی است و منازل در میان باغات و زمین های مزروعی و بدون حصار به طور پراکنده قرار گرفته است.

سوابق تاریخی
الف – وجه تسمیه و چگونگی پیدایش شهر کومله
۱– کومله یعنی انبار غله و این یک واژه کردی است.
۲– ملاحان و کشتی بانان یونانی و ایتالیایی که در دریای خزر برای داد و ستد و مبادلات جنسی و بازرگانی در لنگر گاه (لنگرود) تردد می‌کردند، وقتی که دریا طوفانی بود و با خطر مواجه می شدند در کومله که دامنه کوه بود و جای امنی برای آن‌ها بود کوملا (اسکان) می‌زدند. ماندن در پناه امن و آرام گرفتن را در اصطلاح خود (کوملا) می‌گفتند و بعدها با گذشت زمان کوملا به کومله تغییر نام یافت.
ب — این شهر توسط چه کسانی آباد شد؟
معمرین معتقدند که کومله در زمان سادات ” آل کیا ” آباد گردیده است . قراین و شواهد نیز بر این ادعا قوت و اعتبار می بخشد . وجود مناطقی منتسب به فرزندان سید کیا مثل : علی کیا بیجار ، علی کیا سل ، مهدی کیاسل و روستای کیاگهان که بر پذیرش چنین نظریه ای دلالت داشته و موجب رفع ظن و گمان می گردد ، لازم به ذکر است که این خاندان به دست تیمور لنگ مغلوب کشته و ازبین رفتند . نتیجه این که قدمت این شهر از لحاظ تاریخی به دوره حکومت تیموریان می رسد.
ج — آبادی که از بین رفت
تاریخ کومله قدمتی بسیار کهن دارد به طوری که معمرین می‌گویند در سال‌های دور در جنوب غربی این شهر آبادی ای بوده که به آن میخ چگر محله می گفتند و مردمان آن سامان به آهنگری و ساخت شمشیر ، سوزن و کوزه مشغول بودند اما به مرور زمان مردم این محله را به باغات چای تبدیل نمودند. و در حال حاضر از آن محله جز باغ چای چیزی یادگار نمانده است .

نگین سبز کومله
نگین سبز در یکی از تپه های مشرف به شهر کومله از توابع شهرستان لنگرود در استان گیلان واقع شده است. این تپه دید بسیار خوبی نسبت به بخش کومله و روستاهای اطراف و باغات چای منطقه و حتی شهرستان لنگرود، شهر شلمان و چمخاله دارد. اما گذشته از دید بسیار خوب آن، آب و هوا و سر سبزی این منطقه هم قابل توجه است.

پارک کومله
شهر کومله دارای پارک تفریحی کودک می‌باشد که در جنب استخر کومله قرار داشته و توسط شهرداری احداث و تجهیز گشته است.

دریاچه کومله
این دریاچه در جنوب روستای کومله واقع در ۴ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان لنگرود قرار دارد. در اطراف دریاچه کومله شالیزارهای کاشت برنج و مزارع چای به وفور به چشم می خورد. فاصله کم این استخر تا کوه‌ها نمایی بسیار زیبا به این منطقه داده است.
این دریاچه میزبان شماری از پرندگان کنار آبزی استان گیلان است که عموما برای زمستان گذرانی به این منطقه مهاجرت می‌کنند. از امکانات تفریحی این استخر می‌توان به امکان قایق سواری در آن و انواع رستوران‌ها اشاره کرد.

منطقه دیدنی و توریستی پرشکوه
قطب گردشگری و توریست شهر و حتی استان ،که در جمعه‌ها بازار فروش مرکبات، چای، عسل، نان محلی و….می باشدکه میزبان خیل مسافران ،گردشگران وسایربازدیدکنندگان است.