زمستان وهشدارهایش!

سید ابوالقاسم موسوی

مدیرمسئول

معیارپرس – سردی زمستان امسال موضوع مصرف انرژی را داغ کرده و قطع گاز برخی از مناطق کشور بر داغی آن افزوده و اعتراض‌هایی را نیز به دنبال داشته است و علی‌القاعده توصیه‌های مقامات ذی‌ربط مبنی بر صرفه‌جویی هم برقرار است!
در این میان؛ شاید برای نخستین بار و اگر تازه نباشد از نوادر مواقع، بحث چرایی و درستی و نادرستی گسترش لوله‌کشی گاز در کشور و ترجیح آن به استفاده از نیروی برق، در محافل تخصصی و همچنین در رسانه‌ها به وفور جاریست.
گر چه از جهاتی گسترش شبکه گاز رسانی از اقدامات خوب این سال‌ها بشمار می آید ، لیکن این روزها آنچه در رسانه‌ها بازتاب داشته آن هست که این اقدام می توانست با گسترش شبکه برق‌رسانی و ترغیب مردم به استفاده از انرژی پاکتر، این روزهای سرد و سخت را قابل تحمل‌تر سازد.
این که در یک برهه از زمان تصمیم بر گسترش شبکه گاز‌رسانی شده است در حالی که بیشتر کشورها ترجیح می دادند روی تقویت تولید برق و گسترش شبکه برق رسانی سرمایه‌گذاری کنند، بحثی طولانی می‌طلبد و موضوعِ پیچیده و پر مناقشه ایست اما این که برای آینده چه می‌شود کرد، می‌تواند مورد بحث کارشناسان و توجه تصمیم‌گیران قرار گیرد.
شاید در برهه‌ای که بر گسترش شبکه گازرسانی تاکید می‌شد تولید و استفاده از وسایل گاز سوز ارزانتر از تولید و استفاده از وسایل برقی بود و همچنین مصالح و مواد مورد نیاز در اجرای طرح گاز‌رسانی ارزانتر و تولیدش به صرفه‌تر بود اما اکنون در زمینه تولید وسایل برقی و حتی احداث نیروگاه‌ها مشکلات کمتری وجود دارد و بسیاری از کارشناسان براین نظر هستند که برای آینده می‌توان با اتخاذ سیاست‌های تشویقی، به ترغیب مصرف‌کنندگان در بهره‌وری از برق یا انرژی‌های پاک دیگر اقدام کرد.
طبیعتا تنوع دراستفاده از انرژی‌های قابل دسترسی — که منطبق برشرایط اقلیمی هر منطقه باشد، هم ارزانتر خواهد بود و هم ایمنی و اطمینان بیشتری را برای روزهای سخت به همراه خواهد داشت.
باید امیدوار بود تصمیم‌گیران از این شوک انرژی درزمستان امسال برای عملیاتی کردن برنامه‌هایی در راستای ایجاد تنوع در تولید انرژی، بیشترین و بهترین بهره را ببرند و با گرم‌شدن هوا وکاهش خطر قطع گاز، موضوع به فراموشی مزمن گرفتار نشود و نیز مسایل در حرف باقی نماند!