جاذبه‌های دیدنی استان ساحلی بوشهر

تکه‌ای از من تکه‌ای از زمین

مریم سادات موسوی

جاذبه‌های بوشهر بسیار متنوع و متعلق به ادوار مختلف تاریخ از هخامنشیان و صدر اسلام گرفته تا قاجار و دوره معاصر می‌باشد. این استان گرمسیر که در جنوب ایران و کرانه خلیج فارس واقع شده به دلیل ذخایره نفت و گازی که به صورت طبیعی در خود دارد و همچنین قرار گرفتن نیروگاه اتمی بوشهر در این استان لقب پایتخت انرژی ایران را به خود اختصاص داده است. پیشنهاد می‌شود در فصل‌های بهار، پاییز و زمستان به این استان سفر کنید تا گرمای هوا و آفتاب داغ بوشهر، مانع از گشت و گذار شما نشود.
بوشهر در‌ کرانه شمالی خلیج فارس و در جنوب غربی ایران واقع شده است. این استان همواره به دلیل منطقه استراتژیکی که در آن قرار گرفته، فراز و نشیب های تاریخی زیادی را پشت سر گذاشته و به همین دلیل جاذبه‌های بوشهر که به‌جا‌مانده از تاریخ و قدمت طولانی آن می‌باشد، بسیار جذاب و متنوع است. اگر علاقه به بازدید از بناهای تاریخی با قدمت بیش از ۱۰۰۰ سال را دارید و یا می‌خواهید زیبایی‌های بکر خلیج فارس را از نزدیک ببینید، حتما به بوشهر سفر کنید و از جاذبه‌های گردشگری این استان ساحلی زیبا دیدن نمایید. برای آشنایی بیشتر شما در این مطلب ده مورد از جاذبه‌های بوشهر را معرفی کرده‌ایم که می‌توانید قبل از سفر به بوشهر با آن‌ها آشنا شوید و برای سفر خود برنامه ریزی بهتری داشته باشید.

خانه رئیسعلی دلواری
موزه شهید رئیسعلی دلواری در جنوب شرقی شهر دلوار استان بوشهر قرار گرفته است. این خانه متعلق به رئیسعلی دلواری از سرداران دلاور ایرانی در مبارزه با انگلیسی‌ها در جریان حمله آن‌ها در زمان جنگ جهانی اول به بوشهر می‌باشد. ایـن خانه از طرف خانواده رئیسعلی به میراث فرهنگی اهدا و در سال ۱۳۷۶ ثبت ملی شده است. این دلاور مرد ایرانی با رشادت های خود توانست از خاک ایران در مقابل انگلیسی ها دفاع کند و سرانجام در راه حفظ وطن به شهادت برسد. در قسمت ورودی این موزه یک رستوران مسقف قرار دارد و بعد از آن می‌توانید وارد ساختمان اصلی موزه شوید، ساختمان این موزه که متعلق به دوره قاجار است، بنایی ساده به رنگ سفید دارد که با گچبری‌های اندکی تزئین شده است. بسیاری از افراد نقاط مختلف ایران و جهان برای بازدید از خانه این سردار بزرگ ایرانی به دلوار میایند.

قلعه نصوری
قلعه تاریخی نصوری که متعلق به دوره قاجار می‌باشد در فاصله ۲۵۰ کیلومتری شرق استان بوشهر در شهر بندر طاهری از توابع کنگان واقع شده است. این قلعه که به «قلعه شیخ» نیز شهرت دارد به دستور شیخ جبار نصوری در حدود ۱۸۰ سال پیش ساخته شده است. درب ورودی این قلعه از جنوب رو به خلیج فارس باز می‌شود که منظره ای بسیار زیبا و تماشایی دارد. این قلعه با مصالحی از جنس سنگ‌ها و ملات گچ و گل بنا شده است. از درب جنوبی این قلعه اگر وارد شوید با هشتی بزرگی که هشت طاقچه ساده نام دارد، رو‌به‌رو می‌شوید. در این قلعه ایوانی با ستون‌های سنگی و گچ‌بری‌های زیبا قرار گرفته است.

عمارت کلاه فرنگی و موزه دریانوردی
موزه دریانوردی خلیج فارس که ساختمان آن در سال ۱۸۵۸ میلادی در محله بهمنی بوشهر به عنوان کنسولگری دولت انگلیس بنا شده بود، امروزه به عنوان موزه دریانوردی به یکی از جاذبه های گردشگری شهر بوشهر تبدیل شده است. ساختمان این موزه متعلق به دوره قاجار می‌باشد، در این موزه دو عمارت کلاه فرنگی و ساختمان کنسولگری قرار دارد. این موزه محل نگهداری بیش از ۴۰ قطعه ادوات و تسلیحات جنگی متعلق به ادوار مختلف ایران می باشد، کشتی قدیمی پرسپولیس از برجسته‌ترین آثاری می‌باشد که در این موزه نگهداری می‌شود. عمارت کلاه فرنگی در این موزه در سال ۱۳۸۶ ثبت ملی شده است.

آب‌ انبار قوام
آب‌انبار قوام یکی از دیگر از جاذبه های بوشهر می‌باشد که بنای آن حدود ۱۵۰ سال پیش در دوره قاجار در محوطه باری شهر بوشهر ساخته شده است. اسکلت اصلی و طاق آب انبار از سنگ‌های رسوبی ساخته شده که مقاومت بسیار زیادی دارند. داخل این آب انبار که امروزه از آن به عنوان رستوران استفاده می‌شود از ساروج بسیار مقاوم ساخته شده و نمای خارجی آن پنجره‌هایی دارد که با فاصله معینی از هم قرار گرفته‌اند، همچنین ۲ متر از بنای این آب‌انبار خارج از زمین و ۲.۶۰ متر آن درون زمین قرار دارد.

کوه نمکی جاشک
کوه نمکی یا گنبد نمکی جاشک که در فاصله ۱۴۴ کیلومتری بندر بوشهر واقع شده است، یکی از زیباترین و در عین حال فعال ‌ترین کوه ‌های نمکی در ایران و خاورمیانه است. رنگ سفید نمک ‌های این کوه منظره‌ ای بسیار زیبا شبیه به یک کوه برفی ایجاد می‌کند و آن را به یکی از مناطق بکر جنوب ایران تبدیل کرده است.

عمارت ملک
عمارت ملک مجموعه ساختمانی تاریخی واقع در بخش مرکزی شهرستان بوشهر در حدود ۱۰۰ سال قدمت دارد و در نزدیکی میدان بهمنی شهرستان بوشهر قرار گرفته است. در دوره قاجاریه توسط معماران فرانسوی با مصالح محلی احداث شده و عمارت متعلق به یکی از ثروتمندان بوشهر به نام محمد مهدی ملک التجار بوده است. هر ساله گردشگران بسیار زیادی از این بنای زیبا بازدید می کنند و می توان گفت یکی از دیدنی های جنوب ایران محسوب می شود.

غار چهل خانه
غار چهل خانه واقع در شمال شهر سعدآباد دشتستان بوشهر است که مشرف به رودخانه شاپور است. در ارتفاعات این کوه تعدادی اتاق شبیه به غارهای صخره‌ای و حجاری شده دیده می ‌شود که یک مجموعه بسیار زیبا را تشکیل می ‌دهند. اندازه‌ های داخلی اتاق‌‌های «غار چهل خانه» در ابعاد گوناگونی است.

کلیسای ارامنه گریگوری
کلیسای ارامنه گریگوری مربوط به دوره قاجار است و در بوشهر، محله شنبدی واقع شده است. این اثر در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. کلیسای ارامنه از مناطق بکر جنوب ایران در استان بوشهر بشمارمی رود.

گورستان باستانی منطقه سیراف
سیراف از دیدنی‌های جنوب ایران و از قدیمی‌ترین بنادر ایران و جهان است که در گذشته کشتیرانی از این بندر رایج شده است و دارای آثار تاریخی متعددی است.

نخلستان ها
نخلستان‌‌های سر سبز مانند نگینی بر انگشتر، در این استان می‌درخشند و از دیدنی‌های جنوب ایران محسوب می‌شوند. شهر دشتستان و آب پخش، بیشترین تعداد نخل‌ها را در استان دارد. این نخلستان‌ها علاوه بر زیبایی خاص، دارای تنوع بالا در خرما هستند. در این مناطق علاوه بر خرما، مرکبات، لیمو، انار و… نیز می روید.

مسجد بردستان
بنای مسجد جامع بردستان با توجه به کتیبه موجود در یکی از اتاق های آن به حدود ۱۰۰۰ سال پیش و قرون اولیه اسلامی برمی‌گردد. مسجد بردستان ساختمان زیبای مستطیل شکلی دارد که با داخل شدن از ورودی کوچک آن می‌توانید به شبستان بزرگ مسجد وارد شوید. برای خنک نگه داشتن فضای داخلی شبستان این مسجد از بادگیری به سبک ساختمان های جنوب ایران استفاده کرده‌اند. این مسجد زیبا و تاریخی بر روی تپه‌ای در شهر بردستان بوشهر واقع شده است، برای این که قدمت تاریخی این مسجد را متوجه شوید، کافیست به محوطه مسجد بروید. در این بخش از مسجد قبرهایی قرار دارد که روی سنگ‌های آهکی آن‌ها با خط کوفی و عربی نوشته شده است که نشان دهنده ارزش تاریخی مسجد می‌باشد. نمای داخلی و خارجی این مسجد با گچ بری‌های زیبایی تزئین شده است.

عمارت گلشن
عمارت گلشن حدود ۱۷۰ سال پیش در دوره قاجار به عنوان محلی برای سکونت و انجام امور تجاری آقای گلشن تاجر بنام بوشهر بنا شده است. این تاجر که در دوره قاجار فعالیت داشته، این عمارت را در فاصله ده متری از ساحل خلیج فارس و در محله بهبهانی بوشهر ساخته است. در اطراف این عمارت ساختمان‌های بافت قدیم بوشهر قرار گرفته‌اند. در طبقه اول عمارت سه طبقه گلشن آب‌انبار، حمام، دستشویی، آشپزخانه و مکانی برای خدمه وجود دارد. از طبقه دوم و سوم این عمارت برای سکونت، پذیرایی از میهمانان و امور تجاری استفاده می‌کرده‌اند. عمارت گلشن در سال ۱۳۷۷ از سوی میراث فرهنگی ثبت ملی شده است و در زمینه حفظ و نگهداری آن میراث فرهنگی اهتمام خوبی به خرج می دهد.

کاخ‌های سه‌ گانه هخامنشی
در نزدیکی شهر برازجان در شرق استان بوشهر سه کاخ چرخاب، کاخ سنگ سیاه و کاخ بردک سیاه، قرار دارند که به کاخ های سه گانه هخامنشی معروف است و از جاذبه های بوشهر برای علاقه‌مندان به تاریخ باستان ایران محسوب می شوند.

الف. کاخ چرخاب
کاخ چرخاب در جنوب غربی شهر برازجان و در فاصله ۶۵ کیلومتری بوشهر واقع شده است. این کاخ که متعلق به دوره هخامنشی می‌باشد کاخ زمستانی کوروش بوده است. باستان شناسان معتقدند که ساختن این کاخ به فرمان کوروش آغاز شده ولی با مرگ وی ساخت آن نیمه کاره رها شده است. معماری این کاخ در این منطقه سند محکمی می‌باشد که ثابت می کند خلیج فارس از دوران باستان به ایرانیان تعلق داشته است.

ب. کاخ بردک سیاه
کاخ بردک سیاه نیز در نزدیکی برازجان و فاصله ۱۲ کیلومتری از این شهر واقع شده و کاخ زمستانی داریوش اول در عصر هخامنشی بوده است. این کاخ در بین نخلستان‌های روستای درودگاه برازجان قرار دارد. معماری تالار مرکزی این کاخ با ده ستون شباهت زیادی به آپادانا دارد. در نمای این کاخ از سنگ های سیاه و سفید استفاده شده و نشان می دهد که این کاخ بعد از کاخ چرخاب یعنی بعد از مرگ کوروش ساخته شده است.

ج. کاخ سنگ سیاه
این کاخ نیز در برازجان قرار دارد و متعلق به دوره هخامنشی می‌باشد. سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در مهرماه ۱۳۸۰ این کاخ را که از مجموعه کاخ‌ های سه‌ گانه هخامنشی می باشد، ثبت ملی کرده است.

بازار ماهی فروشان
بوشهر شهری ساحلی در جوار خلیج فارس می‌باشد که شغل بسیاری از مردم در آن جا ماهیگیری است و به همین دلیل صید و فروش ماهی در این شهر بسیار رونق دارد. بازار ماهی فروشان بوشهر در سال ۱۳۴۵ تاسیس شده است. اگر به بوشهر سفر کردید، برای خرید ماهی حتما به بازار ماهی فروشان که در خیابان شهدای این شهر واقع شده سری بزنید و از ماهی‌ها و میگوهایی که به صورت روزانه و تازه در این بازار عرضه می شود، خرید کنید.

مدرسه سعادت
مدرسه سعادت در سال ۱۲۷۸ هجری شمسی در خیابان امام شهر بوشهر در اواخر دوره قاجار به سبک نوین آموزشی تاسیس شد. این مدرسه که به مدرسه سعادت مظفری نیز شهرت دارد از نظر قدمت تاریخی مادر مدارس جنوب ایران به‌حساب میاید. دلیل شهرت این مدرسه به سعادت مظفری کمک های نقدی مظفرالدین شاه در پی درخواست تاسیس این مدرسه در بوشهر توسط دریابیگی می‌باشد. روز بوشهر ۱۸ اسفند که مصادف با تاریخ تاسیس این مدرسه می‌باشد هرساله‌ در بوشهر جشن گرفته می شود. این مدرسه در بهمن سال ۱۳۸۷ از طرف میراث فرهنگی و گردشگری ثبت ملی شده است.

بازار قدیمی
یکی از جاذبه های گردشگری برای مسافران بازدید از بازارهای سنتی هر شهر می‌باشد. بازار قدیمی شهر بوشهر که ساخت آن به دوره قاجار برمی‌گردد یکی از جاذبه های بوشهر محسوب می‌شود. در این بازار قدیمی که به سبک معماری بازارهای دوره قاجار ساخته شده، امروزه نیز داد و ستد انجام می‌شود. بازار قدیم بوشهر در محله دهدشتی این شهر که از محله های قدیمی شهر می‌باشدقرارداردوشمامی توانیدهرکالایی که برای زندگی روزمره احتیاج داریدویاسوغاتی های بوشهرراازاین بازارزیباوقدیمی خریداری کنید.