بسته ای برای رشد تولید و مهار تورم

سید ابوالقاسم موسوی

مدیر مسئول

این روزها ، همچنان ، مردم در گیر بالا و پایین شدن قیمت مایحتاج زندگی هستند ، گر چه پایین آمدن به ندرت و اندک ، اما بالا رفتن قیمت اجناس مدام و کمر شکن شده است ، تورم می تازد و تولید نفس ،نفس می زند!
با توجه به شعار امسال که برای مهار تورم و رشدتولید هدفگذاری شده است ، انتظار این هست که هر چه زودتر مسوولان ذی ربط برنامه یا برنامه هایی رادرجهت رسیدن به آن اهداف اعلام و اجرا کنند.
در همین رابطه ، وزیر امور اقتصادی و دارایی در جمع خبرنگاران از تدوین یک بسته اقتصادی — که هدفگذاری اش مهار تورم ورسیدن به رشدتولید است ،خبرداده است.
وی گفته است:
“بسته پیشنهادی دولت برای مهار تورم و رشد تولید که به تایید مشترک بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و دارایی و سازمان برنامه و بودجه رسیده برای اخذ نظر تشکل‌های اقتصادی تولیدی کشور و اتاق‌های سه‌گانه ارسال شد ، برای این که ما نظرات بخش غیردولتی را هم داشته باشیم. و ان‌شاءالله ظرف روزهای آینده پس از اخذ نظر فعالان بخش غیردولتی با حضور آقای رئیس‌جمهور این جزئیات نهایی و ابلاغ خواهد شد.”
وی همچنین اظهارداشته است:
“امیدواریم که با توجه به هدفگذاری‌های دقیقی که در بسته ۱۰ بندی برای مهار تورم و رشد تولید وجود دارد، ما بتوانیم یک سند هماهنگ‌کننده بین تمام اجزاء دولت را در خصوص نیل به اهداف شعار امسال داشته باشیم.”

خبر خوش در این اعلام وزیر اقتصاد ، علاوه بر وجود یک برنامه جامع ، نظر خواهی از بخش خصوصی کشور است که اگر قرار هست اتفاق مبارکی رخ دهد ، نقش این بخش باید پر رنگتر از همیشه باشد.

در مورد شعار سال ، نه تنها غالبِ اقتصاد دانان بیرون از دولت ، بلکه مسوولان اقتصادی در دولت نیز معتقدند درصورت رشد تولید ، تورم نیز مهار خواهد شد.کما این که وزیر کار در سخنانی تاکید کرده است:
“رشد تولید بدون شک تورم را کاهش می‌دهد و افزایش بهره وری در کنار رشد تولید، ستون فقرات کشور را مستحکم خواهد کرد.”
در زمینه شرایط واجب رشد تولید و به تبعِ آن ، مهار تورم ، سخن یکی از کارشناسان اقتصادی که در رسانه ها منعکس شده است ، توجه کردنی است.
وی تاکید می کند:
“راهکار هدایت سرمایه‌ها به سمت تولید، افزایش حاشیه سود و توجیه اقتصادی تولید است، چرا که پاشنه آشیل اقتصاد ایران، عدم افزایش حاشیه سود تولید نسبت به حاشیه تولید سوداگری است که در نبود قانون مالیات بر عایدی سرمایه، تولید را زمین‌گیر کرده است.
……….
زمانی که حاشیه سود دلالی به صورت تصاعدی بالا می‌رود و ریسک سرمایه گذاری در تولید افزایش می‌یابد، انگیزه‌ای برای سرمایه‌گذاری در تولید باقی نمی‌ماند و منابع موجود تولید هم به سمت بازارهای دلالی هدایت می‌شوند.”
البته مطمئنا سخن وی به عنوان یک تحلیگر اقتصادی ، از پایه علمی کافی برخوردار هست اما پیش از عنایت به مقوله های علمی در روند تدوین و اجرای برنامه های اقتصادی به ویژه این بسته جدید در حالِ تکمیل ، یک مقوله اجرایی ، سیاسی ، روانی و…وجود دارد که به احتمال بسیار بالا — به نحوی — در پیشنهادهای دست اندرکاران اقتصاد در بخش خصوصی عرضه خواهد شد و آن ؛ تغییر رفتار نهاد های رسمی به اقتصاد به طور کلی و واقعی ، از “دخالت” به “نظارت” است !
اگر بسته پیشنهادی دولت این بیماری دیر زی را توانسته باشد مهار کند ، با بالاترین یقین می توان امیدوار بود در مهار تورم نیز توفیق همراهش خواهد بود!