بازگشت «تومان» و «قِران» پس از ۹۱ سال

با تصویب نمایندگان مجلس تومان پس از ۹۱ سال دوباره به عنوان واحد پول ملی ایران انتخاب شد.
نمایندگان در نشست علنی امروز (دوشنبه 15 اردیبهشت ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه اصلاح ماده (1) قانون پولی و مالی کشور با تصویب ماده واحده این لایحه موافقت کردند. بر این اساس واحد پول ملی تومان خواهد بود و ۴ صفر از ریال حذف خواهد شد. یعنی هر ۱۰ هزار ریال فعلی برابر با یک تومان جدید میشود. همچنین واحد اضافه پول نیز قران تعیین شده و هر تومان جدید برابر با ۱۰۰ قِران خواهد بود. به عبارت دیگر هر قران برابر ۱۰۰ ریال فعلی ارزش خواهد داشت.
همتی: حذف ۴ صفر از پول ملی به تدریج انجام می شود
بنا به گفته رئیس کل بانک مرکزی روند اجرای این پروسه تدریجی بوده و پیشبینی میشود ظرف دو تا ۵ سال به صورت کامل اجرایی شود. طبق این مصوبه بانک مرکزی موظف است ظرف دو سال ترتیبات اجرای این کار را فراهم کند و سه سال نیز دوره گذار تعیین شده که در این دوره هر دو واحد پولی به صورت همزمان اعتبار خواهند داشت.
آنطور که همتی توضیح داده تبدیل واحد پول ملی اثری بر تورم نخواهد داشت اما در سادهسازی محاسبات و همچنین کاهش هزینه چاپ و امحاء اسکناس تاثیرگذار است و موجب بازگشت مسکوکات به چرخه تبادل پول در کشور میشود. طبق آنچه که همتی اعلام کرده سکههای ۲ تومانی به جای اسکناس ۲۰ هزار ریالی به مرور زمان وارد صحنه پولی و بانکی کشور خواهد شد، ضمن اینکه سکه ۵ تومانی هم به جای اسکناس ۵۰ هزار ریالی عملیاتی خواهد شد.
همچنین رئیس کل بانک مرکزی معتقد است که اجرای این طرح ضمن تسهیل و بازیابی نقش ابزارهای پرداخت نقد در تبادلات پولی داخلی و کاهش هزینههای چاپ و نشر اسکناس و مسکوک، کارآمدی نظام پولی جدید طی سالهای آتی استمرار یافته و نرخ برابری واحد پول ملی با ارزهای جهان در کوتاهمدت آثار روانی مثبتی بههمراه خواهد داشت.
مخالفان حذف صفر از نظام پولی کشور چه گفتند؟
با این حال تصویب این طرح مخالفانی را نیز در مجلس داشت. برخی از نمایندگان معتقد بودند تغییر واحد پولی ضرب سکه جدید، چاپ اسکناس و امحای اسکناس های گذشته، هزینه های زیادی را به دولت تحمیل می کند که در شرایط فعلی اقتصادی توجیه ندارد. همچنین برخی دیگر از نمایندگان اعمال این تغییرات در این شرایط را موجب تورم و افزایش قیمت ها دانسته و خواستار این شده بودند که در مجلس آینده در این باره تصمیم گیری شود. همچنین تعداد دیگر از نمایندگان در خانه ملت این اقدام را نمایشی خوانده و افزودند نه تنها ارزش پول ملی را افزایش نمی دهد، بلکه تورم را هم کنترل نخواهد کرد و بهتر است در این شرایط برای بهبود وضعیت کارگران، کشاورزان و فرهنگیان، اقدام موثرتری صورت گیرد.
گفتنی است، ریال از سال ۱۳۰۸ به عنوان واحد پول ملی ایران جایگزین تومان شده بود و اکنون بعد از گذشت ۹۱ سال واحد پولی کشور دوباره به تومان تغییر خواهد یافت.
آخرین خبر/