امنیت غذایی وجامعه سالم

دردنیای امروز مساله تغذیه و رابطه آن با سلامتی و بهداشت بدن اهمیت اساسی یافته است، زیرا پایه و بنیان یک زندگی موفق و سرشار از تلاش و سازندگی را تشکیل می دهد.تغذیه و رژیم غذایی یکی از مسائل اساسی زندگی است که نه تنها برای تناسب اندام، بلکه برای رسیدن به سلامتی و برخورداری از بدنی آماده مورد توجه قرار می گیرد.
به عبارت بهتر ، تغذیه سالم یکی از مهم‌ترین و شاید اساسی‌ترین راه دستیابی به سلامت جسم است گرچه در ارتقای سلامت روان نیز بی‌تأثیر نیست. متخصصان تغذیه همواره به افراد توصیه می‌کنند با اتخاذ عادات غذایی سالم علاوه بر تامین نیاز بدن به انرژی حتی‌الامکان خود را از اثرات عوامل بیماری‌زا حفظ کنند.
برای خوشبخت بودن باید جسم سالم و روح آرامی داشت و اگر جسم‌مان را با خوردن غذاهای مفید سالم نگه داریم در نتیجه روحی آرام و سرحال خواهیم داشت. آرامش فکر در واقع باعث نشاط و شادابی می‌شود و اگر با تحریکاتی که از سوی بدن به فرد منتقل شود این آرامش از دست برود، در نتیجه انسان نمی‌تواند با آرامش به تفکر بپردازد.
طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی غذای سالم یا ایمن، غذایی است که از مواد اولیه سالم و ایمن تهیه شده باشد. به عبارتی، غذای سالم عاری از مواد زیانبخش و مضر و متشکل از اجزای مفید برای سلامت مصرف‌کنندگان است.
مراحل تهیه غذا شامل فرآوری، توزیع و مصرف به صورت یک زنجیره در هم تنیده است و چنانچه هر یک از این اجزاء دچار نقص یا کمبود شود، دیگر قسمت ها نیز از آن متاثر خواهد شد و به طور کلی سلامت نهایی غذا مستلزم تامین سلامت همه این اجزاست. البته ویژگی‌های دیگری نیز برای غذای سالم در نظر گرفته می‌شود، از جمله این که حتی‌الامکان به حالت طبیعی و کامل نزدیک‌تر بوده، تحت حداقل پردازش قرار گرفته، مواد مغذی و فیبر موجود در آن ها حذف نشده و فاقد افزودنی‌های سنتتیک است.
محتوای این عبارات به یک الزام اجتماعی ختم می شودوآن این که ؛ وقتی تغذیه موجب سلامت افرادجامعه می شودکه درتولیدموادخوراکی موردنیازجامعه دقت لازم صورت گرفته باشد.یعنی تلاش کافی به منظورایجادامنیت غذایی ازسوی تولید کنندگان ونیزنهادهای رسمی مداوما انجام شود.درخبری که انتشاررسانه ای یافته ، نوید تحقق این مهم دربخشی اززنجیره غذایی داده شده است که درصورت تداوم کارشناسانه ودقیق آن ، موجب امنیت روانی جامعه خواهدشد.
به این سخنان توجه کنید:
“مدیر گروه سیاست‌های امنیت غذایی و محیط زیست دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشورگفت :در خصوص سلامت محصولات کشاورزی دو مساله مهم وجود دارد؛ اولین مساله استفاده درست از سموم دفع آفات، کود‌های شیمیایی و کنترل و پایش فلزات سنگین در سبزی، صیفی و میوه‌هاست تا اطمینان حاصل شود که سبزیجات، صیفی‌جات و میوه‌هایی که مردم مصرف می‌کنند به لحاظ باقی مانده سموم، میزان نیترات و فلزات سنگین آلودگی نداشته باشند. مساله دیگری که برای ارتقا سلامت محصولات کشاورزی اهمیت دارد، سالم‌سازی آبیاری مزارع است. مثلا فاضلاب نباید وارد آب کشاورزی شود.
وی تصریح کرد: در حال حاضر معاونت‌های غذا و دارو در دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور به طور مرتب از ۱۹ محصول پرمصرف کشاورزی در سطح میادین میوه و تره بار نمونه برداری کرده و میزان باقیمانده سموم دفع آفات، فلزات سنگین و نیترات در محصولات مذکور اندازه گیری شده و سپس گزارش ها به وزارت جهاد کشاورزی جهت انجام اقدامات لازم ارسال می‌شود. همچنین اقدامات انجام یافته توسط سازمان حفظ نباتات وزارت جهاد کشاورزی از طریق دبیرخانه در دست پیگیری است. براساس گزارش های سازمان غذا و دارو، میزان باقیمانده سموم دفع آفات، نیترات و فلزات سنگین در محصولات در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ کمتر بوده است.”
این گفته هاازسوی یک مقام رسمی وتخصصی موجب آرامش خاطراست اما نکته مهمی دربخش دیگری ازگفته های ایشان هست که مربوط به نقش سازمان های مختلف دیگراست وبایدامیدواربودکه هماهنگی میان اهداف وبرنامه های اجرایی این سازمان ها ،احساس امنیت جامعه نسبت به موادخوراکی موردنیازرامداوماافزایش دهد.